Sörtípusok

Kisokos - Vagyis: milyen söröket rendelhetek?

Ahogy egyre nagyobb a kézműves sör kínálat, egyre több sörtípussal találkozhatunk és bizony sokszor nem egyszerű beazonosítani, hogy mit is kóstolunk.
A Kisokosunk megpróbál ebben segíteni.Tipp1: Íz szerint a söröket alapvetően a keserűség-édeskésség szerinti skálán szoktuk elhelyezni, ezt a két legfontosabb sör hozzávaló adagolásával lehet befolyásolni. Ha több maláta kerül a sörbe, jellemzően édeskésebb és/vagy erősebb lesz, ha több a komló, akkor keserűbb.

 
maláták

 
Alsó (lager, pilsner) vagy felső erjesztésű (ale) sörök:
A sörök két alapvető fajtája a lager és az ale, melyeket az erjesztés módja különböztet meg egymástól. Az alsó erjesztésű sörök esetében az erjedés során az élesztő a sörlé aljára süllyed, míg a felső erjesztésű söröknél a sörlé tetején úszik. Az ale sörök főzése jellemzően egyszerűbb és kevesebb energiabefektetést igényel, így a múltban ez volt elterjedt, majd a 19. századtól terjedtek és lettek igen népszerűek a lager sörök. Vannak típusok, melyek egyikbe se kategorizálhatók, ezek a spontán erjesztésű vagy hibrid sörök, ezek igen ritkák, még hazánkban sem elterjedtek.

Alsó erjesztésű (lager) sörtípusok (a teljesség igénye nélkül):
Pils/Pilsner/Pilzeni:
 A 19. században a csehországi Pilsenből származó, később Németországban elterjedt sörtípus jellemzően 4-5%-os, aranyszínű, komlós, keserű utóízű világos sör.
Bock/Bok/Bak: Németországban született sörtípus, mely csak enyhén van komlózva, így a keserű ízek helyett édeskésen malátás, nagyon illatos ital. Alkoholtartalma általában 6-8%, népszerű alfajtája a doppelbock, mely jellemzően kicsivel erősebb.
Keller/Zwickl/Pincesör: Szűretlen német lager, melyet kicsivel kevesebb ideig erjesztenek, így más ízeket hordoz, jellemzően egyenesen a kondérból csapolva.
Marzen/Oktoberfest: Minimum 5%-os német lager. Neve onnan ered, hogy a márciusra lefőzött és akkor marzen-ként árult sörök maradékától szeptemberben fesztiválokon szabadultak meg, akkor már oktoberfest sör néven.

Felső erjesztésű (ale) sörtípusok (a teljesség igénye nélkül):
Pale Ale:
 4-8%-os jellemzően inkább malátás, mint komlós Angliából eredő sörtípus. Színe változatos a világostól a rozsdáig több árnyalat előfordul.
Bitter Ale/Bitter: A történelmi Nagy Britannia egyik legjellemzőbb sörtípusa, jellemzően alacsonyabb alkoholtartalommal és kesernyésebb ízzel, mint a Pale Ale.
Brown Ale/Barna Ale: Észak-angliai bányavárosokban és brit felségterületű kikötőkben volt jellemző a barna ale, nagyon erősen malátás, a pörkölt malátától pedig sokszor karamellás ízvilágú 4-5%-os ital.
India Pale Ale/IPA: Szintén brit, a hosszú hajóutakra (például az indiai gyarmatok felé..) komlóval erősen tartósított, így igen keserű sörtípus. Az amerikai kontinensről elindult sörforradalom zászlóshajója, a különleges sörök alfája, talán azért mert íze jóval karakteresebb a megszokott gyári söröknél, így a kezdő sörivó is könnyen különbséget tesz a kettő között. Általában 5-8%-os, színe az aranytól a rozsdavörösig bármilyen lehet.
American Pale Ale/APA: Kicsit könnyebb IPA, kevésbé extrém komlózással, de igen változatos és kreatív maláta- és komlóválasztással. Ízvilágban a bitter és az IPA között helyezkedik el.
Stout: Ír eredetű sötétbarna vagy fekete ale, íze a száraztól az édeskésig többféle lehet.
Porter: A stout egy típusa, kicsit gyengébb, íze a rengeteg barnára pörkölt malátának köszönhetően édeskés, étcsokoládés és kávés ízek is érezhetők benne.
Saison/Szezon sör: Ahogy a nevéből is látszódik ez hagyományosan egy idénysör. Agrársörnek is szokták hívni, mivel ez a könnyű, frissítő világos sörtípus a mezőgazdaságban dolgozók itala volt a középkori Belgium és Franciaország területén.

 

Búzasör típusok (a teljesség igénye nélkül):
Búzasör/Weizen/Weissbier/Wheat: Általában csak felső vagy alsó és felső erjesztésű élesztőket használva, minimum 50% búzamalátát tartalmazó ital. Ez a fanyar, száraz sörtípus nagy múltra tekint vissza, színe pedig általában a világostól a sötét sárgáig terjed, bár előfordulnak pirított malátákkal készült félbarna és barna búzasörök is.
Fehér sör/Witbier/White beer: Belga búzasör típus, általában a komló helyett (vagy a komló nagyobb része helyett) különböző fűszereket használnak.

Sörválasztónkban összetett szűrési lehetőséggel tudsz keresgélni.

 

forrás: seidell.wordpress.com  -  pinterest.com