Lecke blog

1. lecke

2017.04.13 10:43

Sörös Kisokos, 1. lecke

Milyen szempontból érdemes egy sört jellemezni? Mik a legfontosabb jellemzői? Szín, szűrtség, alkohol fok, keserűség stb.. Erről mind szót fogunk ejteni most induló sorozatunkban. 

 

Elsőként mindenképpen az alapvető besorolás tisztázása szükséges. 
A sörök két alapvető fajtája a lager és az ale, melyeket az erjesztés módja különböztet meg egymástól. Az alsó erjesztésű (lager) sörök esetében az erjedés során az élesztő a sörlé aljára süllyed, míg a felső erjesztésű söröknél (ale) a sörlé tetején úszik. Az ale sörök főzése jellemzően egyszerűbb és kevesebb energiabefektetést igényel, így a múltban ez volt elterjedt, majd a 19. századtól terjedtek és lettek igen népszerűek a lager sörök. Vannak típusok, melyek egyikbe se kategorizálhatók, ezek a spontán erjesztésű vagy hibrid sörök, ezek igen ritkák, első sorban Belgiumban népszerűek.

LAGER SÖRÖK: A leger sörök a 18-19 században hódították meg Európát, azóta a német és a cseh sörkultúra alapjai a lager legnépszerűbb típusai: a pils (pilsner), a bock vagy éppen a marzen.

ALE SÖRÖK: A kézműves sörfőzdék előnyben részesítik az ale söröket, ennek oka, hogy az ale söröknek sokkal több típusa van, sokkal nagyobb "művészi szabadságot" biztosít a készítőnek.
Az ale sörök színe a világos sárgától egészen a feketéig terjedhet, alkohol foka pedig 4-8% között marad, de termlészetesen ennél előfordulnak erősebb sörök is.

Nehéz legnépszerűbb ale sörtípust kiemelni, így nem is próbálkozom vele, de kezdésnek talán a sörforradalom zászlóshajójáról érdemes ejteni pár szót, bár a legtöbben már ismerhetitek a történetet.
India Pale Ale (IPA): A brit gyarmatokon, elsősorban Indiában lett először népszerű, bár kényszermegoldás eredményeképpen: Az angol sörfőzőmesterek rájöttek, hogy a sörüket a komlóval tudják legkönnyebben tartósítani, így csak a legkomlósabb sörök bírták ki a gyarmatokig a hosszú hajóutat. 
Markáns, komlós ízvilága gyorsan belopta magát a szívekbe, így vált a nyolcvanas és kilencvenes években az amerikából induló sörforradalom kedven sörtípusává. Természetesen az ipáknak is több típusuk van, melyeket bemutatunk következő leckéinkben. :)
India Pale Ale: jellemzően testes, minimum 5%-os, komlós, színe az aranytól a bronzig terjedhet. Speciális típus a black IPA, mely különleges eljárással készül.

Webáruházunkban jelenleg 24 IPA rendelhető, köztük az Untappd sörértékelő oldal szerint a 15 legjobb magyar IPA közül 10... ;)

Mit ajánlok?
Ha szereted, ha keserű: Távoli Galaxis, Smooth Hoperator
Ha aromabombára vágysz: JAM72, GreyJoy, Double Check
Ha könnyedebbet innál: Green Zone, Flying Rabbit, Pride, Western Twins
Ha az alkohol nem akadály: GreyJoy, Double Check, Hopster, JAM72
Ha szereted a fekete sört is: BLK IPA, Sötét Bunkó

Bajor Gergő